Ten Velde

Na het grote herdenkingsproject ‘Herdenking 2014-18, Den Grooten Oorlog’ willen we ook de komende jaren de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houden.

 

Gidsenwerking Fort Kessel, het gemeentebestuur en enkele enthousiaste trompettisten en vertellers sloegen de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: een eerbetoon aan alle mannen (en vrouwen en kinderen) uit onze ruime regio die vier jaar lang en ver van huis in het krijgsgeweld aan het front (‘ten velde’) hebben gediend.

 

 

Tot aan Wapenstilstand 2018 zal -elke week op vrijdag om 19u15- deze ceremonie starten met de ‘reveille’ met één trompet, gevolgd door een stukje tekst, een gedichtje of een korte voordracht uit een oorlogsdagboek. We sluiten het moment af met ‘Ten Velde’ in 1, 2 of 3 stemmen (trompetten).

Iedereen is van harte welkom om de ceremonie bij te wonen.

Vrijdag 12 juni 2015 werd voor de allereerste keer "Ten Velde" gebracht aan het fort in Kessel.

Vanaf dan zijn de trompetten elke vrijdag te horen tot aan wapenstilstand 2018.Ten Velde voor Vrede


Het is algemeen bekend dat op 11 november 1918 de Duitse overgave werd getekend en de wapenstilstand inging na meer dan 4 jaar oorlogsvoering.
Deze was echter maar voor 3 maanden geldig. In theorie kon het wapengekletter dus nog terug beginnen. De tijdelijke wapenstilstand werd keer op keer met 3 maanden verlengd.
Tot op 28 juni 1919… Toen werd in Versaille de definitieve vrede ondertekend met het Verdrag van Versailles.


28 juni 2019,

100 jaar later,

willen we even stilstaan bij deze gebeurtenis met een extra editie van Ten Velde.
‘Ten Velde voor Vrede’

gaat zoals voorheen door om 19u15 aan het fort van Kessel.

Iedereen van harte welkom.